Bina Dışı Deprem Odası

Bina dışı deprem odaları deprem ve acil durumlarda yapıda bulunan canlıların korunumlu olarak kaçış güvenliğini sağlamaktadır.

Yapıların kullanım amacına uygun tasarlanması, kaç kişinin binada yaşadığının veya çalıştığının bilinmesi, acil durumlar ve/veya yanma ihtimali olan maddelerin yaratacağı tehlikeye göre uygun genişlikte, türde ve görevde alanlar oluşturulması ve gerekli kaçış düzenlemelerinin yapılması önem arz etmektedir.

Bina Dışı Deprem Odası Faydaları

֍ Yapıya destek sağlayarak mukavemeti arttırır,

֍ Deprem anında canlıların kendilerini güvenli bölgeye gitmesini sağlar,

֍ Diğer acil durumlarda da (Yangın, patlama vb.) canlıların güvenliğini sağlar,

֍ Yangın merdiveni olarak da kullanılır,

Deprem ve acil durum tehlikesi sonrasında hızlı bir şekilde kaçış amacıyla tasarlanan ve bu kaçışın korunumlu olmasını sağlayan güvenli tahliye yöntemidir.

Birçok şekilde tasarlanabilen bina dışı deprem odaları, ilk planda insanların inşa ettikleri yapılarda oluşabilecek zarardan en kısa zamanda uzaklaşarak güvenli alana ulaşmaları daha sonra panik ortamından en kısa zamanda kaçabilmelerini ve hayatlarını kurtarabilmelerini sağlamaktadır.

Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama, Statik ve Dinamik dayanım gücü ultra düzeyde güvenli genel olarak evinizin veya ofisinizin dış kısmında bağımsız olarak özel alaşımlı ve dayanımı güçlü çelik konstrüksiyon ve sac kullanılarak imal etmektedir. Binanızın dış kısmında sanki yangın merdiveni olarak tasarlanan tamamen çelik kafes şeklinde dizayn edilen içinde herhangi bir ürün ve temel yaşam destek ürünleri (dolap, oksijen, su tankı vb.) ve hayati fonksiyona sahip ilave donanımlar bulunmamaktadır. Tamamen deprem veya acil bir durum sonrası sizlerin en kısa zamanda tehlikeli bölgeden uzaklaşarak deprem odası tarzı bir alana kaçmanızı sağlamaktadır.

Şasesi ve diğer aksamları binanızdan ayrı ve bağımsız şekilde bulunmakta özel alaşımlı ve dayanımı güçlü çelik konstrüksiyon ve sac kullanılarak Statik, Dinamik ve titreşim mukavemetlerine dayanıklı, süneklik katsayısı oldukça yüksek ultra düzeyde güvenli genel bir deprem odasıdır.

Ar-Ge ve proje bölümlerimiz tarafından yapılan çalışmalar şu şekildedir;

֍ Talep ve ihtiyaçların incelenmesi,

֍ Kullanılacak malzemelerin belirlenmesi,

֍ Teknik proje çizimleri,

֍ Projelendirme Hizmeti,

֍ Genel Şartname,

֍ İmalat Şartnamesi,

֍ İşlem Metodolojisi,

֍ Montaj Şartnamesi,

֍ Kalite Planı,

֍ Statik Hesaplamalar,

֍ Dinamik Hesaplamalar,

֍ Titreşim Analiz Raporları.

Yapılan tüm hesaplamalar, imalat ve montaj süreçlerinden sonra yerine monte edilen bina dışı deprem odaları iç kısımlarından merdiven yardımı veya özel dizayn yöntemlerle zemine ulaşmanız sağlanmaktadır.

Yapının kullanım amacı ne olursa olsun, büyüklüğü ve genişliği nasıl olursa olsun, tüm yapı yüksekliği ve uzunluğuna göre uygun seçilecek ana taşıyıcı kolonlara monte edilecek şekilde tasarımıyla çok sayıda kişinin aynı anda kaçışına ve inişine olanak sağlamaktadır.

Bina Dışı Deprem Oda Kapıları

Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama hem estetik hem de güvenlik amacıyla yüksek standartlarda üretilen acil çıkış kapıları (Yalnızca içeriden panik bar veya kapı kolunun aşağı doğru itilmesiyle mevcut koruma kilidi pasif olmakta ve kapı açılmakta olup çok yüksek ısılara dayanacak kabiliyette, ulusal ve uluslararası standartlara uygun ürünler) kullanmaktadır. Doğal afetler esnasında ilk planda yapı içerisinde yaşayan kişilerin bina dışı deprem odalarına kaçışını ve daha sonra en güvenli şekilde zemin seviyesine inilmesini sağlanır.

Her türlü acil durumda kullanılan acil çıkış kapılarının yerleri için bina içlerinde karanlıkta bile ışıklı görülecek şekilde bir yön levhası asılmaktadır.

Bina Dışı Deprem Odaları Kaç Kata Kadar Yapılır?

Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama olarak bina dışı deprem odaları maksimum 4 katlı binalara (maksimum yükseklik 16 ila 20 metre arasındadır) kadar yapılmaktadır.

Bina Dışı Deprem Odaları Hangi Malzemeler Kullanılarak Yapılır?

Bina dışına açılan temel çukurları içerisine hazırlanan Tekil Temeller (Her kolonun altına ayrı ayrı yapılan temellerdir. Tekil temeller zemine, genelde kare veya dikdörtgen, nadir de olsa daire veya çokgen tabanlı sömeller ile oturtulurlar) içine oturtulan kolonlar üzerine montajı yapılan bina dışı deprem odaları tamamen binadan bağımsız şekilde hareket etmesine rağmen Statik ve Dayanım gücü ultra düzeyde güvenli olarak özel alaşımlı ve dayanımı güçlü çelik konstrüksiyon ve sac kullanılarak imal edilmektedir.

Bina dışı deprem odalarının duvar, tavan ve tabanında hiçbir yanıcı malzeme kullanılamaz ve bu odalar ve merdivenler, yangına en az 120 dakika dayanıklı duvar ve en az 90 dakika dayanıklı duman sızdırmaz kapı ile diğer bölümlerden ayrılır.

Fonksiyonel Algılama Sistemleri ile Daha Etkin Koruma

Etkili bir müdahale için gerekli olan en hızlı algılama ve ihbar etkinliği hem sistemin devreye girmesini hem de mekandaki insanların erken uyarı ile kendilerini tahliye etmeye başlamaktadır. Duman dedektörleri, sirenler, flaş ışıkları gibi alarmlar tarafından yapıda yaşayan kişilere görsel ve işitsel ses gelmesi durumunda yapıda yaşayan tehlikeyi algılayarak kişilerin en kısa sürede bina dışı deprem odasına ulaşmaktadır.

Maksimum dört katlı binalar için tasarlanan, imalatı ve montajı yapılan bina dışı deprem odalarının her katında aydınlatma ihtiyacını gören akülü sistemler sayesinde acil durumlarda ortalama bir günlük aydınlanma ihtiyacını efektif bir şekilde karşılamak üzere tasarlanmaktadır.

Fabrika şartlarında imal edilmiş, tüm sistemleri gerekli testlere tabi tutulmuş, kalitesinden ve koruma niteliğinden emin olunabilecek bina dışı deprem odaları, günlük yaşantımızda da uygulanması mümkün olan bir mimari tercihtir. Deprem başta olmak üzere, kapalı mekânda yaşanabilecek hayati risklere karşı bir nevi kaçış noktası görevini gören bina dışı deprem odaları, arzu edilen her ebatta ve donanımda sizler için özel üretilmektedir.
Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama tarafından yapılacak fizibilite ile ebatları ve konumu belirlenen bina dışı deprem odaları, özel alaşımlı ve dayanımı güçlü çelik konstrüksiyon ve sac kullanılarak imal edilir. Isı ve ses izolasyonları sağlanarak korunak sağlandıktan sonra iç kısımda da konfor üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama olarak ihtiyaca özel çözümler, kişi ve kurumlara özel modelleme yöntemlerimizle kendinizi ve sevdiklerinizi koruma altına alın.

֍ TS EN ISO 9001:2015 – Kalite Yönetim Sistemi Belgesi

֍ ISO 14001:2015 – Çevre Yönetim Sistemi Belgesi

֍ ISO 45001:2018 – İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi

֍ ISO 27001:2013 – Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

֍ ISO 10002:2018 – Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistem Belgelendirmesi

֍ ISO.IEC 27701:2021 – Kişisel Veri Yönetim Sistem Belgelendirmesi

֍ Sağlıklı ve Güvenli İşyeri Belgesi

֍ EN ISO 3834-2 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Belgesi,

֍ CE Marking 2001.95 Genel Ürün Güvenliği,

belgelerine sahip olan Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama, imalat ve montaj kalitesini ve sürdürülebilirliğini her daim ön planda tutmaktadır.
İmalat ve montaj proses aşamalarında gerekli tüm testler Bağımsız Third party kuruluşlarca yapılmakta ve kayıt altına alınmaktadır.

 

Copyright © 2013 - Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama