Dış Duvar Çatlakları Nasıl Kapatılır?

Dış cephelerde genelde ilk hasar küçük bir çatlakla başlar ve zamanla içeri giren nem rutubet, korozyonu adım adım gerçekleştirir. Bu tür sıkıntıların dışardan verdiği zararın dışında da içerden duvarların nem ve küf yapmasına sebep olabiliyor. İstanbul gibi 3 tarafı deniz olan şehirlerdeki binalarda nem rutubet oluşması çok daha kolaydır.
Hatta dışardan hiç su almayan bir duvar bile içerden küf ve nem yapabiliyor bununda bir kaç sebebi vardır. Birinci sebep ısı yalıtım yetersizliğinden dolayı içerdeki sıcak ısı ile dışardaki soğuk ısının duvarın iç yüzeyinde karşılaşmasıdır. Bu durum duvar yüzeyinde ani bir yoğuşma yapar, kısaca havadaki nem hızla su olup duvara yönelir ve duvar ıslanır. Bu duruma bir örnekte şöyle söyleyebiliriz; soğuk havada sabah ilk arabaya bindiğimizde kapıları kapatınca camlarda hemen yoğuşma olur. Çünkü nefesimiz ve vücut ısımızla ısınan hava camdaki soğuk hava ile çarpışınca aniden havadaki nemi su yapar, buda camda içerden su damlacıkları oluşturur. O yüzden bir duvar bu şekilde rutubet yapıyorsa dışardan en iyi su yalıtımı da yapılsa boştur. Duvar yine kararır. Çözümü dışardaki soğuğu duvarın iç yüzeyinden uzak tutmak, buda ısı yalıtımla olur. Yada içerdeki oda sıcaklığını çok çok düşük veya çok çok yüksek tutmak lazım, ama buda çözüm değildir.
Dış duvar çatlakları nasıl kapatılır?
֍ Çatlaklar hafif çekiç darbeleri etrafları yoklanmalı gevşek yerler var mı? Yok mu? diye.
֍ İçinde ve kenarında kesinlikle gevşek parça bırakılmamalı içinde ve kenarında,
֍ Gerektiğinde çatlak açıldıktan sonra içi su ile yıkanmalı,
֍ Derin çatlaklar V şeklinde açılıp içi temizlendikten sonra korozyon önleyici astar sürülüp, derz bantlı tamir harcı – macunu ile dolgusu yapılmalı. Korozyon astarı burada kilit görev yapar. Derz, file bandı veya izolasyon bandı mutlaka kullanılmalı. Çatlak çok büyükse 160gr/m² standardında dış cephe filesi ölçüsüne göre kesilerek tamiri harcına gömülmelidir.
֍ Kılcal açılamayan çatlaklar üreticisi güven veren ve tam esnek dış cephe macunu ile tamir edilmeli.

Dış cephe sıva tamiri nasıl yapılır?
֍ Çatlaklarda yaptığımız tamir işlemlerin benzeri burada da geçerlidir.
֍ Sıva tamiri yapılacak alanın etrafı ve içi hafif çekiç darbeleri ile yoklanmalı gevşek yerler var mı, yok mu diye.
֍ Sıva tamirinden önce kesinlikle gevşek parça bırakılmamalı içinde ve kenarında.
֍ Gerektiğinde tamir yeri basınçlı su ile yıkanmalı ondan sonra onarım yapılmalı.
֍ 160gr/m² standardında dış cephe filesi harçla gömülerek tamir yapılmalı.
֍ Duvarın yapısına göre daha bir çok ek madde daha ekleyebiliriz duvarın yapısına göre.

 

Copyright © Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama
www.pakelmimari.com

Copyright © 2013 - Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama