PVC Zemin Kaplamaları

PVC (Polivinil Klorit) zemin kaplamaları, PVC’nin, asbest lifleri, bazı dolgu maddeleri ve renklendiricilerle karıştırılması ile üretilir. Özgül ağırlığı 2.00 kg/I dolayındadır. Isıl iletkenliği, su emmesi, yağ emmesi düşük, elektrik ve ses yalıtkanlığı yüksektir. Bileşiminde asbest bulunması nedeniyle aşınmaya ve bir dereceye kadar yanmaya karşı dayanıklıdır.
PVC döşeme karoları doğrudan doğruya PVC’den üretilebildiği gibi içerisine kalker tozu, asbest lifi gibi dolgu maddeleri değişik oranlarda katılarak farklı niteliklerde de üretilebilir. PVC oranı yükseldikçe malzeme esnekleşir ve aşınma dayanımı artarak kırılganlığı azalır. Bu karolar 1,8 ve 2 mm olarak iki ayrı kalınlıkta yaygın olarak 25×25, 30×30, 50×50 cm gibi boyutlarda ya da daha büyük boyutlarda özel olarak üretilmektedir.
PVC kaplamalar iki cinste üretilebilirler; PVC oranı düşük (% 20’den az) homojen kaplamalar ve çok tabakalı dolgu malzemesi üst yüzeylerinde ince şeffaf film bulunan nitelikli PVC kaplamalarıdır. Çok tabakalı PVC kaplamalar iki veya üç ayrı tabakadan oluşurlar. PVC zemin kaplama malzemeleri yağlara karşı duyarsızdırlar (Dolgusuz olanlar dolgulu kaplamalardan daha az hassastır). Bütün PVC kaplamalar soğuk, ateş ve kara karşı duyarlıdırlar.
Son zamanlarda asbest lifleri bileşiminden çıkarılmış, yerine cam elyafı ve diğer sentetik elyaf (polyester gibi) katılarak karolar güçlendirilmeye çalışılmıştır. Desen özellikleri çok geliştirilmiş olup, hemen her malzeme görünümünde desenler oluşturulmuştur. Bunların niteliği yüksek olanlarının oluşumunda birkaç kat PVC katmanı kullanılmıştır. En üstte bulunan aşınma tabakası saydam özel bir vinil kaplamasıyla oluşturulmaktadır.
PVC karoların sert ve esnek olarak iki türü vardır. Esnek döşeme karoları ısıtılmadan bükülebilirler, sert karolar ısıtılınca esneklik kazanırlar. PVC karolar, 450-500 dozlu çimento harcı ile yapılıp çelik mala ile perdahlanmış ve çok iyi kurumuş şap üzerine özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır. Şap dökülürken ısıl genleşmeler sonucu çatlamalar olmaması için derzler bırakılmalıdır. Derzleri doldurmak için düşük yoğunluklu poliüretan gibi elastik bir malzeme uygulanmalıdır. PVC karolar derz bırakılmaksızın yan yana getirilerek döşenir. Karolar soğuk olarak ya da şaloma alevinde ısıtılarak da uygulanabilir. Özellikle asbestli türlerini, kırılmayı önlemek için soğuk havalarda ısıtarak uygulamalıdır. Yüzeyi muşamba cilasıyla iyi bir şekilde cilalanmalıdır. Herhangi bir desen söz konusu olmayan uygulamalarda dik açılı köşeden başlanmalıdır. Farklı renkteki karolarla bir desen oluşturmak söz konusu olduğunda ise, mekanın orta yerinden başlayarak kenarlara doğru bir uygulama tercih edilmelidir. Temizliği sırasında, yapıştırıcıyı çözecek değişik çözücülerin hiçbir şekilde yüzey üzerine dökülmemesi kullanılmaması gerekmektedir.
PVC zemin kaplamaları, karo dışında 2, 3 ve 4 m eninde rulolar halinde de üretilmektedir. Bu durumda rulolar döşenecek zemine serildikten sonra iki hafta süreyle o mekanın sıcaklık ve nem koşullarına uyum sağlaması için beklenir. Böylece malzeme kendini o mekan koşullarına adapte eder. Bundan sonra üst üste getirilmiş ek yerleri bir defada kesilerek zemine yine özel yapıştırıcıyla yapıştırılır.
PVC döşeme kaplamalarının altlığa yapıştırılması için akrilik dağılımı esasına uygun, lateks kauçuk dispersiyonlu sentetik reçine (sulu emülsiyon) türü zamk kullanılmalı, bu tür yapıştırıcılar alkali rutubetine dayanıklı, kolay uygulanabilir, yüksek bir ilk tutuma oranına sahip, yanıcı özellikte olmayan ve tekerlekli eşyalara dayanıklıdır.
PVC ZEMİN KAPLAMALARININ GENEL ÖZELLİKLERİ
֍ 
Esnektir.
֍ Paslanmaya karşı dayanıklıdır.
֍ Alkali dayanımı yüksektir.
֍ Yağa karşı dayanıklıdır.
֍ Uzun ömürlüdür.
֍ Temizlik ve bakımı kolaydır.
֍ Ekonomiktir.
֍ Basınca karşı dayanıklıdır.
֍ Gürültüyü absorbe eder.
TEMİZLİK VE BAKIM
Vakumlama, kuru ve ıslak paspaslama ve yıkama yapılabilir. Üretici tarafından tavsiye edilen cilalar kullanılabilir. Lekeler için nötral deterjan kullanılabilir. Çok kirlenen alanlarda hafif fırçalama yapılabilir.

 

Copyright © Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama
www.pakelmimari.com

Copyright © 2013 - Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama